BiebBoys uitgeroepen tot NBD Biblion Jeugdspecialist 2021

Het BiebBoys-team Joran Floor, Kees Meulendijks en Petra Mackenbach van de Bibliotheek Gelderland Zuid mogen zich NBD Jeugdspecialist van het Jaar 2021 noemen. Uit 57 aanmeldingen werden de BiebBoys door juryleden Miriam Bakker (winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist 2020), Karen Bertrams (ProBiblio) en Vera Wieringa (NBD Biblion) tot winnaar verkozen.

De NBD Biblion-prijs is bedoeld voor de beste jeugdboekenspecialist, die alles weet over kinderboeken, inspeelt op actualiteit, zorgt voor een uitdagende leesomgeving voor kinderen en zowel binnen als buiten de bibliotheek kinderen weet te enthousiasmeren met innovatieve initiatieven. Van 1 maart tot en met 16 april konden collega’s binnen de bibliotheekwereld hun favoriete jeugdspecialist voor deze prijs nomineren. Op dinsdag 22 juni werden de BiebBoys in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen verrast met hun prijs. Ze kregen uit handen van jurylid Vera Wieringa een cheque ter waarde van 500 euro.

De andere twee genomineerden waren Monica van der Meer-van Kersbergen (Bibliotheek Zoetermeer) en Emma Eigenraam (Bibliotheek Kennemerwaard). De Kinderboekenweek maakte een filmpje waarin de genomineerde jeugdspecialisten worden geïnterviewd door Leesambassadeur Xiao Song Broers. Hierin laten ze zien wat hun werk zo speciaal maakt.

De jury over de BiebBoys
Op de eerste dag van de lockdown in 2020 beginnen Petra, Joran en Kees met schrijven en filmen voor het project BiebBoys. Vanuit een lege bieb nemen ze video’s op over boeken en lezen met supertoffe challenges voor kinderen vanaf zes jaar. Hun video’s en lesmateriaal worden door bibliotheken uit het hele land gedeeld. Onderling zijn de drie een geoliede machine. Ze betrekken niet alleen hun bibliotheekcollega’s bij de challenges, maar werken ook samen met verschillende culturele en educatieve partners uit de regio. “Deze drie hebben de beperkingen tijdens corona ingezet om de doelgroep op een originele, grappige en innovatieve manier aan te spreken. Van een noodoplossing hebben ze nu een ijzersterk product gemaakt waar niet alleen de doelgroep maar ook scholen blij van worden”, aldus de jury.

BiebBoys in de klas
Iedere maand maken de BiebBoys een lespakket voor het basisonderwijs rond leesbevordering of digitale geletterdheid. In vrolijke en knotsgekke video’s
dagen ze kinderen uit om challenges te doen die te maken hebben met boeken en lezen. Voor de leerkrachten is er een lesbrief en aanvullend lesmateriaal. Deze zomer moedigen de BiebBoys leerlingen aan om ook in de zomervakantie met boeken en lezen bezig te zijn. Voor de Grote BiebBoys Zomerchallenge krijgen leerlingen een poster met leeschallenges.Scholen kunnen de zomerleespakketten voor € 20,- per klas bestellen op www.obgz.nl/scholen. Voor scholen met een Bibliotheek op school zijn ze gratis. Bestellen kan tot 1 juli 2021, zolang de voorraad strekt.

(Foto: Marcel Krijgsman)

Leave a Comment

BiebBoys in de klas!