BiebBoys genomineerd voor NBD Biblion Jeugdspecialist 2021

De BiebBoys van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn genomineerd voor NBD Biblion Jeugdspecialist 2021. Dit maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) op woensdag 2 juni bekend. De titel is bedoeld voor bibliotheekmedewerkers die een kei zijn in het bevorderen van leesplezier bij kinderen.

De drie genomineerden voor NBD Biblion Jeugdspecialist 2021 zijn bekend gemaakt via het Facebook-kanaal van de Kinderboekenweek. In een filmpje is te zien hoe Xiao Song,
leesambassadeur van de Kinderboekenweek, het BiebBoys-team verrast in hun studio. De BiebBoys zijn ontstaan tijdens de eerste lockdown in maart 2020. Ze voelden toen meteen de noodzaak om leerlingen thuis via filmpjes te activeren om met lezen en boeken aan de slag te gaan. Dit bleek een daverend succes: veel kinderen deden enthousiast mee en bibliotheken uit het hele land deelden de filmpjes.  

Wie zijn de BiebBoys?
Biebboys Kees Meulendijks en Joran Floor vormen samen met Petra Mackenbach, scriptschrijver en cameravrouw, het dreamteam. Met behulp van het hele educatieteam maken ze elke maand een BiebBoys-video rond leesbevordering of digitale geletterdheid voor in de klas, inclusief lespakket voor leerkrachten in het basisonderwijs. In deze vrolijke en knotsgekke video’s dagen ze kinderen uit om challenges te doen, zoals het spelen van de Mediawijsheidsquiz of het pitchen van een favoriet boek. 

De Grote BiebBoys Zomerchallenge
Deze zomer dagen de BiebBoys leerlingen uit groepen 5 t/m 8 uit om de hele vakantie met boeken en lezen bezig te zijn. Leerlingen krijgen een poster met leeschallenges en kunnen het aantal leeskilometers bijhouden via een kilometerpaal. Scholen kunnen de zomerleespakketten voor € 20,- per klas bestellen op www.obgz.nl/scholen. Voor scholen met een Bibliotheek op school zijn ze gratis.

NBD Biblion Jeugdspecialist 2021
De prijs is bedoeld voor de beste jeugdboekenspecialist, die alles weet over kinderboeken, inspeelt op actualiteit, zorgt voor een uitdagende leesomgeving voor kinderen en zowel binnen als buiten de bibliotheek kinderen weet te enthousiasmeren met innovatieve initiatieven. De jury bestaat  uit Miriam Bakker (Bibliotheek Veenendaal en winnaar 2020), Karen Bertrams (Collectie & Lezen, Probiblio) en Vera Wieringa (Product Owner Jeugd, NBD Biblion). De andere genomineerden zijn Monica van der Meer-Van Kersbergen van Bibliotheek Forum Zoetermeer en Emma Eigenraam van Bibliotheek Kennemerwaard. Op 23 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

Leave a Comment

BiebBoys in de klas!