Nijmeegse BiebBoys veroveren Nederland

Een van de eerste ideeën die gedeeld werden via de CrisisBieb waren de interactieve filmpjes van de BiebBoys van Bibliotheek Gelderland Zuid. ‘BiebBoys’ Kees Meulendijks en Joran Floor laten hierin zien wat je kunt doen met boeken en tijdschriften als je niet naar school en de bieb mag. Al gauw gingen tientallen andere bibliotheken de filmpjes ook inzetten op hun digitale kanalen om lezen te promoten onder de jeugd.

De filmpjes van de BiebBoys, die wel wat doen denken aan Achterwerk in de kast, Theo en Thea en Klokhuis, zijn een doorslaand succes. Programmacoördinator en regisseur Petra Mackenbach schrijft de scripts en hanteert de camera. “Het doel is om de jeugd in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar ook tijdens de lockdown aan het lezen te krijgen en houden”, aldus Petra. “Boeken in allerlei vormen en maten; van kookboek tot atlas en van stripboek tot gedichtenbundel staan centraal, maar we gaan er wel op een creatieve manier mee om.”

Spelletjes en challenges
Aan fantasie geen gebrek bij de BiebBoys. Via korte filmpjes van zo’n 4 à 7 minuten laten ze  kinderen spelletjes spelen en vette challenges uitvoeren. De supervetste inzendingen krijgen een erepodium in de BiebBoys-postuitzending van de vrijdag. De opdrachten variëren van ‘schrijf een spookverhaal’ tot ‘bouw een leesfort om ongestoord te kunnen lezen’. Er is The Voice of BiebBoys waar kinderen zelfgemaakte ‘stift-gedichten’ zingen. Ook wordt gebruikgemaakt van social media zoals Instagram, Facebook en Twitter om bijvoorbeeld zelfgemaakte ansichtkaarten te delen van landen waar je op vakantie zou willen gaan. In 2020 maakten de BiebBoys maar liefst 35 afleveringen (25 lockdown-afleveringen, 6 vakantie-afleveringen, 3 afleveringen BiebBoys in de klas en 1 aflevering voor Mediamasters) die door bibliotheken in heel het land werden gedeeld.

BiebBoys in de klas
Als educatiemedewerkers willen Kees, Joran en Petra het liefst de klassen in. Vanaf september gingen ze daarom verder als BiebBoys in de klas, met maandelijks een gratis lespakket voor leerkrachten van groep 5 t/m 8. Dit lespakket bestaat uit een video, lesbrief en ander materiaal voor een uitdagende les rondom leesbevordering. Joran: “We merken dat leerkrachten het soms best lastig vinden om met boeken, leesbevordering en leesplezier aan de slag te gaan. Maar ook met thema’s als informatievaardigheid of mediawijsheid. Daarom bieden we nu maandelijks een compleet lespakket aan.”

Het was super leuk om de reacties op de CrisisBieb te lezen over ons initiatief. Niet alleen andere bibliotheken reageren enthousiast ook wordt er in nieuwsbrieven van scholen volop verwezen naar de BiebBoys.
Kees Meulendijks

Crisisbieb
De CrisisBieb gaf de BiebBoys een kickstart. Kees: “Diverse samenwerkingspartners boden zich spontaan aan. Zo is om ook dove en slechthorende kinderen van de BiebBoys te kunnen laten genieten, een aantal filmpjes voorzien van gebarentaal door Taal- en spraakcentrum Kentalis en breed verspreid.”

(KB – Jaarverslag 2020)

Leave a Comment

BiebBoys in de klas!